IPOTEZE: Plebiscit pentru Europa: Prin culoarul “UE” in aeropoarte gratie pasaportului romanesc

Basarabenii care au dobandit pasaportul romanesc se simt romani/moldoveni “liberi” si “impliniti in drepturi”, arata studiul privind implicatiile identitare ale pasaportului romanesc, realizat de Ludmila Bulgar, Institutul European pentru Moldova.

Ludmila Bulgar, fondator IEMoldova

Ludmila Bulgar, fondator IEMoldova

 Cei 7% din populatia Moldovei cu acte romanesti, sau peste 300 de mii de noi cetateni romani, s-au emancipat, gratie pasaportului romanesc, din conditia lor de “cetateni ai unei tari sarace”, “tari-enclave, la marginea Europei”, “stat comunist fragil” si uitat de lume. Componenta emancipatoare a identitatii acestora este si mai izbitoare in raport cu ceilalti 93% din basarabeni care nu detin inca pasaportul romanesc.

Invinuiti de presa rusa si europeana de pragmatism si de instrumentalizare a pasaportului romanesc, 57% din basarabenii sondati afirma “Dorim sa traim intr-o democratie [ca Europa]” si 34% “Ne simtim romani [pentru ca Romania este tara noastra]”. Ca si tendinta generala, studiul arata ca, in esenta, dobandirea cetateniei romane “a schimbat viata” celor implicati, prin drepturile pe care le-au obtinut: dreptul de a calatori fara vize, protectie din partea statului roman, apropierea de Romania/Europa, lipsa de discriminare la adresa lor ca si cetateni romani in comparatie cu statutul de cetatean moldovean, etc. Astfel, acestia pot da curs oricarui proiect de viata, cel de a ramane in RM, de a pleca in Romania sau in Europa, la munca sau la studii. Libertatea de a calatori pare a fi principala componenta a identitatii noilor cetateni romani din Basarabia si cheia spre prosperitatea acestora. In plus, pretiosul document romanesc ii scuteste pe basarabeni de discriminare cand trec controlul actelor in aeropoartele europene sau cand se prezinta in fata autoritatilor europene (administratii si scoli).

Desi cifra de 300 de mii, avansata in studiul lui Constantin Iordachi , este considerata exagerat de mica de carte persoanele sondate, totusi, nu exista deocamdata alte date oficiale care ar permite o estimare mai aproape de adevar. Putem afirma doar ca in 2012, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, care trateaza dosarele, a emis aproximativ 160 de decizii fiecare a cate aprovimativ 400 de noi cetateni, cu resedinta in strainatate, in mare parte, si doar o mica parte, cu resedinta in Romania. Astfel, din cei peste 64 de mii de noi cetateni romani in 2012, cea mai mare parte, adica peste 67%, potrivit datelor Eurostat din 2009, sunt basarabeni. Analiza sociologiei numelor confirma de asemenea lucrul acesta.

Portretul-trobot al basarabenilor care solicita acte romanesti este urmatorul: femeie sau barbat,  roman/moldovean din Basarabia, (sau chiar bulgar, gagauz, ukrainean, rus, din familii mixte), cu o varsta medie de 30 de ani, potrivit datelor disponibile pe Eurostat pentru 2009. Studiul realizat de noi ne permite sa spunem ca basarabenii cu acte romanesti au cel putin studii professionale sau studii superioare, si sunt fosti politisti, combatanti in razboiul din Transnistria sau esteticiene, medici, profesori, contabili si economisti, etc.

Pasaportizarea voluntara a basarabenilor din actuala Republica Moldova, unde oficial peste 7% din populatie sunt concomitent si cetateni romani, are toate trasaturile unui plebiscit pentru Romania, si indirect, pentru Europa, unde se ravneste implinirea in drepturi si realizarea aspiratiilor de bunastare, educatie si democratie.

Autor: Ludmila Bulgar

Studiul “Identity implications of the Romanian passport poltics towards Moldovan citizens” a fost realizat in iunie 2012, pe un echantion de basarabeni cu pasaport romanesc care s-au stabilit in Belgia. Studiul, al carui autor este Ludmila Bulgar, foloseste o abordare “bottom-up” si metoda “triunghiularii” pentru a capta compozantele identitatii noilor cetateni romani si a fost prezentat pentru obtinerea titlului de master in stiinte politice la Universitatea Libera de la Bruxelles, Belgia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s