Diaspora versus puterea: ura necesara

Democratia nu are nevoie de medalii. Democratia vrea spirit critic de la beneficiari. Unde-i tema pentru acasa, draga Alianta?

Trei ani de “tentativa” de democratie si de revelari continue. Scandaluri, iubiri, divorturi si incercari de curtizare a diasporei. Totul a inceput de la medalii, decoratii, ordine ale Republicii. Toti s-au lasat flatati, fericiti in sfarsit ca sunt bagati in seama. Si operatiunea de seducere a diasporei pare a fi o reusita: s-a nascut biroul pentru relatiile cu diaspora. Acum lahuza se odihneste dupa chinurile nasterii.

Biroul diasporei alapteaza cu lapte natural “de la Moldova” pentru ca laptele european este insuficient de gras. Se pare ca diaspora, asa cred cei care s-au gandit ca aceasta trebuie institutionalizata, ar fi murit de foame fara laptele autentic moldovenesc. Cel care te manipuleaza incetisor pana te transformi in leguma inutila, atat tarii gazda cat si tarii de origine, cel putin oamenilor care au ramas acolo.

Cui ii mai vine sa faca manifestatii in conditiile in care ziarele disporei, cele din Italia, de exemplu, baga poze cat ecranele Plasma in ziarele lor. Lauda Aliantei! Vai, ce furmos e Leanca, vai! ce minunat e Filat, vai! ce bagati in seama suntem. Au si purtator de cuvant, ca nu cumva sa se scurga ceva din diaspora care ar fi nociv sanatatii Alinatei. Eu l-as baga si pe Voronin intr-o zi sa vad daca mai reactioneaza cineva la ceva. Sa vad daca-si mai pune lumea intrebari.

Cine doreste institutionalizarea diasporei, pentru adormirea ei? Diaspora trebuie sa ramana treaza. O forta a carei supravietuire nu depinde de tara de origine, deci o forta independenta. O adevarata sursa de indpiratie. Eu nu sunt pentru bagarea tuturor in asociatii, cotizatii, etc. Pentru a se asocia trebuie sa ai un scop. Iar acel scop nu poate fi impartasit de toata lumea prin adeziune. Decat poate de fondatori si cateva zeci. In rest, pentru ce se doreste asocierea prin statut la unele organizatii? Asta cereau si comunistii in Belgia in 2007. Au rasfoit diaspora, l-au gasit pe Anatol Zubenco si au reusit. Si asa a aparut “Casa noastra” comunista la Bruxelles. Si asa au manipulat inainte si dupa alegeri, acuzand basarabenii care manifestau de manipulare in scop electoral, in loc de civism. Au semanat zazanie. Au certat lumea. Pentru probleme juridice exista ambasade, consulate, servicii juridice, traducatori independenti. Incercarea de a institutionaliza diaspora este o manipulare. Cei care au scopuri asociative s-au asociat deja si nu au nevoie de imbold de la nimeni.

Viata in diaspora nu e simpla, nu a fost simpla, chiar plina de incercari, provocari. Invata alta limba. Schimba-ti stilul ca sa nu te ia de tampit patronii. Incertitudine. Atat sunt de obositi oare ai nostri din diaspora incat sa adoarma acum, cand e nevoie de ochii soacrei mai mult ca niciodata.

I-ati ales? Cereti-le raportul. Certati-i! Ce fac? De ce procedeaza asa si nu altfel? S-au tampit? S-au curvarit? Ce-au facut acesti oamnei carora le-am acordat cu totii increderea in 2009? Pentru democratie in Moldova am manifestat cu sutele la Bruxelles si in alte capitale nu pentru niste lasi. Cum adica? E de-al nostru, trebuie sa tacem chitic ca daca nu vin comunistii? Pai anume de asta pot veni comunistii inapoi, pentru ca cei pe care i-am ales adorm de atat dragalasanie intre diaspora si putere. Medalii, seminare, conferinte, intalniri…

Daca le dorim binele celor care au ramas in Moldova, nu trebuie sa le iertam celor de la putere nimic. NIMIC! Ca unui elev: daca il menajezi o zi, ii intra in narav si l-ai pierdut. Nu mai faci om din el. Unde-i tema pentru acasa, draga Alianta?

Ludmila Bulgar

Urmeaza: Cat au costat manifestatiile basarabenilor din Belgia contra comunistilor in 2009

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s