Füle: Progresele [Moldovei] in apropierea de UE “nu trebuie periclitate”

In excluzivitate pentru “Cartier European”, Comisarul European pentru Extindere si Politica de vecinatate, Stefan Füle, sugereaza masa de negocieri ca solutie pentru criza politica din Moldova si considera ca progresele realizate pana in prezent in apropierea fata de UE nu trebuie puse in pericol.

As dori sa aflu daca destramarea Aliantei pentru Integrare Europeana este o surpriza pentru dumneavoastra si pentru Cabinetul pe care il conduceti si de asemenea cum poate fi depasita criza aceasta pentru a nu compromite calea europena a Moldovei?

Noi urmarim cu atentie evolutia actualei situatii politice din Moldova si suntem la curent cu dificultatile interne din Alianta pentru Integrare Europeana. In dialogul nostru cu Moldova noi am subliniat importanta stabilitatii politice din tara.

Dupa parerea noastra, liderii politici trebuie neaparat sa faca tot ce le sta in puteri pentru a depasi actuala instabilitate politica prin negocieri. Actuala situatia politica nu face decat sa sustraga atentia de la mult necesarele reforme, a caror realizare este primordiala pentru cetateni si pentru Uniunea Europeana. Moldova a facut progrese notabile in apropierea de Uniunea Europeana. Aceste realizari insa nu trebuie periclitate si este necesar sa fie continuate efroturile, avand in vedere in deosebi faptul ca se preconizeaza finalizarea negocierilor Acordului de Asociere [UE-Moldova].

Ludmila Bulgar, “Cartier European” blog

2012-10-24 21.07.17_2_2

*****

English version

Stefan Füle: Moldova’s “achievements should not be jeopardized”

I would like to know whether [the dismantlement of the AEI] is a surprise for you and your Cabinet and how could this crisis be overcome in order to avoid compromising Moldova’s path to Europe?

We have been following closely the current political situation in Moldova and are well aware of the internal difficulties in the Alliance for European Integration. In our dialogue with Moldova we have always underlined the importance of political stability in the country.

In our view, it is crucial that political leaders in Moldova do their best to overcome the current political instability by finding a solution at the negotiation table. The current political situation can only distract attention from much needed reforms, the securing of which is the primary concern for citizens and the European Union. Moldova has made good progress in getting closer to the European Union. These achievements should not be jeopardized and work needs to be carried forward, in particular considering that the finalisation of the Association Agreement negotiations is within sight.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s