Străduinţă maximă pentru parafarea Acordului de Asociere

Monica Macovei îi cere guvernului Republicii Moldova eforturi maxime pentru a parafa Acordul de Asociere dintre UE şi Republica Moldova înainte de Summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, în noiembrie 2013, în vederea semnãrii acesuia în 2014.

Publicat in Ziarul de Garda: http://www.zdg.md/politic/monica-macovei-straduinta-maxima-pentru-parafarea-acordului-de-asociere

Declaraţia a fost facutã de doamna Macovei, co-preşedintele Comitetului Parlamentar de Cooperare UE-Moldova (CPC), în cadrul conferinţei de presã din Parlamentul European din 18 iunie, la finalul celor douã zile de şedinte ale celei de-a 17-a reuniuni a CPC UE-Moldova.

Eurodeputata Monica Macovei, co-presedintele CPC UE-Moldova

Eurodeputata Monica Macovei, co-presedintele CPC UE-Moldova

Noul co-preşedinte al CPC din partea Parlamentului Republicii Moldova, deputatul Ion Hadârca, care este şi liderul aripii reformatoare a Partidului Liberal, a subliniat la conferinţa de presã cã, dupã crearea noului guvern pro-european, s-a instalat “un trend pozitiv”, care se datoreazã şi vizitei prim-ministrului Iurie Leanca la Bruxelles, dar şi graţie consultãrilor în curs în PE între Igor Corman, speakerul moldovean, şi oficialii europeni.

Deşi bagajele şefului delegaţiei moldovene au ramas blocate “undeva, la aeroportul din Istanbul”, domnul Hadârca s-a arãtat mulţumit de rezultatele reuniunii, exprimându-şi speranţa cã “starea de spirit pro-europeana” va fi fructificata prin parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, lucru în care dumnealui este încrezãtor.

Seful delegatiei parlamentare de la Chisinau, Ion Hadirca

Seful delegatiei parlamentare de la Chisinau, Ion Hadarca

Declaratia finalã, adoptata cu 11 voturi “pentru” şi 3 “contra”, conţine 45 de puncte, printre care şi recomandari ale CPC vizând relaţiile dintre Moldova şi UE, evoluţia situaţiei politice din Moldova, cooperarea regionalã şi recomandãri privind regiunea transnistreanã. Astfel, pe lângã numeroasele recomandãri, se numãrã şi chemarea la imparţialitate din partea partidelor politice în actul de funcţionare a instituţiilor statului. La capitolul media, comitetul încurajeazã în continuare eforturile în domeniul pluralismului mediatic şi cheamã la asigurarea “neutralitãţii” televiziunii naţionale.

În plus, comitetul salutã rolul pozitiv jucat de Consiliul Presei în cazurile de atac asupra organelor de media. De asemenea, fiind informat despre decizia Curţii Constituţionale de la 5 iunie 2013 privind “neconstituţionalitatea legii care interzice folosirea simbolurilor comuniste”, comitetul pledeazã pentru reluarea consultãrilor cu Comisia de la Veneţia în vederea pregãtirii unei noi legi care ar “afecta utilizarea simbolurilor în viaţa politicã”. Transnistria, la rândul sãu, stârneşte îngrijorãrile comitetului, având în vedere “adoptarea unilateralã a legii privind frontiera de Stat” de cãtre “autoritãţile din Transnistria”, ceea ce va crea noi obstacole în procesul de negociere “5+2”.

Comitetul respectiv emite declaraţii şi recomandãri în urma reuniunii celor douã pãrţi, în conformitate cu articolul 89 al Acordului de Parteneriat şi Cooperare.

Anterior, delegaţia de la Chişinãu era condusã de Corina Fusu, parte a aripii vechi a Partidului Liberal din Moldova. Atfel, in programul intrunirii difuzat de catre serviuciul de presa al PE, numele Corinei Fusu figura inca ca sefa a delegatiei pentru cea de-a 17-a reuniune.

Ludmila Bulgar, “Cartier European” blog, Bruxelles

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s