EUROMOLDOVA: Europa solidara cu industria vinicola din Moldova (II)

Basarabenii din cadrul instituţiilor europene se transformǎ în ambasadori ai vinurilor din Moldova, pe lângǎ solii oficiali, şi organizeazǎ o serie de degustǎri de vinuri la Bruxelles. Obiectivul ? A prezenta savoarea deosebitǎ a vinului moldovenesc unui public cât mai larg şi cunoscǎtor.

Rusia a decis sǎ ne pedepseascǎ din nou pentru “rea purtare” şi a impus pe 10 septembrie anul curent un nou embargo la importul de vinuri moldovenesti. Aceastǎ acţiune vine exact cu câteva sǎptǎmâni înainte de probabila semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeanǎ, în cadrul Parteneriatului Estic.

Basarabeni la UE

Basarabeni la UE

ES Amb. Eugen Caras si Iana Stantieru, co-organizatoare a degustarii

ES Amb. Eugen Caras si Iana Stantieru, co-organizatoare a degustarii

Ca urmare a acestei decizii, ȋn semn de solidaritate cu producǎtorii de vinuri din Moldova, basarabenii de la instituţiile europene au organizat o degustare de vinuri din Moldova pentru colegii lor europeni din aparatul instituţional european. Astfel, mustul de struguri moldovenesc a fost apreciat de cǎtre aproximativ 70 de funcţionari europeni care şi-au exprimat curiozitatea şi au apreciat vinurile ca fiind interesante.

Degustare de vinuri din Moldova, Comitetul Rregiunilor, 18 septembrie

Degustare de vinuri din Moldova, Comitetul Rregiunilor, 18 septembrie

La degustare au fost prezenţi Excelenţa Sa, Domnul Mihai Gribincea, Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Eugen Caras, Şef al Misiunii Republicii Moldova pe lângǎ Uniunea Europeanǎ.

Cea de-a doua degustare a avut loc ieri searǎ la Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles, eveniment organizat de instituţia diplomaticǎ, iar seria va continua cu o nouǎ delectare cu vinuri moldoveneşti pe 28 septembrie, în cadrul “EuropaNova Festival”, la sediul librǎriei EuropaNova de la Bruxelles, clos du Parnasse3E, 1050 Bruxelles.

Seria de degustări organizate la Bruxelles au menirea de a credibiliza vinul din Moldova, a cărui calitate, ȋn pofida embargoului rusesc, nu este pusă la ȋndoială de europeni. Astfel se explica si decizia luata azi de Comisia Europeana prin care se propune deschiderea completa a piaței Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE”, dupa cum transmite “Ziarul de Garda”.

 

Iana STANTIERU

CartierEuropean.com blog european despre si pentru Moldova

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s