ANALIZA: Proliferarea de intermediari intre diaspora si guvern

Doua asociatii diasporale din Elvetia denunta lipsa de coerenta in relatia dintre diaspora si Statul moldovean, precum si proliferarea organelor intermediare intre cele doua parti, care ar conduce la  conflictualizeaza realtiilor. O analiză de Chiril Tîșcic și Lucia Guranda, pentru CartierEuropean.com și o Declarație pe care o găsiți mai jos.

Nu este clar, pe cine ar consulta sau/si coordona CCD si in numele cui : asociatiile diasporei in numele Statului, Statul in numele asociatiilor, sau si asociatiile si Statul in nume propriu ?

In octombrie 2013 o parte a membrilor Consiliului Coordonator al Diasporei (CCD), organ creat pe lânga Guvernul R.Moldova prin Hotararea de Guvern nr.228 din 24.02.2005, s-au reunit la Florenta si au adoptat o Rezolutie1. Aceasta reuniune a provocat numeroase reactii de nemultumire si comentarii in randul Diasporei2.

Ingrijorati de nemultumirea colegilor din alte asociatii de Diaspora, doua asociatii care nu fac parte din CCD – Comunitatea Moldava din Elvetia si Asociatia Universitara « Eminescu » din Geneva, au tinut sa isi formuleze atitudinea lor civica si apolitica fata de unele probleme ce tin de Diaspora, dintre care una se refera la chiar clarificarea profilului acesteia – a ce este si ce nu este Diaspora. Aceasta atitudine a fost formulata intr-o Declaratie comuna cu o invitatie la dialog adresata si deschisa tuturor asociatiilor de diaspora. Prezenta analiza a stat la baza Declaratiei comune si contine patru parti : Diaspora, Guvernul R.Moldova, Consiliul Coordonator al Diasporei, Reuniunea de la Florenta si Rezolutia adoptata.

Gasiti aici analiza completa: CE-Analiza-Elvetia-Diaspora si Dectarația comună a celor două asociații CE-DeclaratiaComuna-Diaspora-CCD

Chiril Tîșcic, Vice-presedinte AUEG/membru fondator.

Lucia Guranda, vice-presedinte Comunitatii Moldave din Elvetia.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s