IPOTEZE: De ce nu existǎ o statuie a lui Basarab în Basarabia?

V-aţi întrebat vreodatǎ de ce Basarabia se numește tocmai așa? De-a lungul timpului, diferiţi istorici au dat diferite explicaţii: 1. că s-ar trage de la numele voievodului Basarab; 2. de la termenul de “bess arab”: populaţie cu piele negricioasǎ vorbitoare de limbǎ latinǎ. Dacǎ luǎm ca adevaratǎ prima explicaţie, de ce nu existǎ atunci niciun edificiu al lui Basarab în Basarabia? Dacǎ luǎm ca adevaratǎ explicaţia a doua, descendenţii cui suntem noi cu adevărat şi pe cine ar trebui de fapt sǎ comemorǎm?

Rǎzvan Hoinaru, pentru CartierEuropean.com

Razvan Hoinaru

Razvan Hoinaru

Cu dedicaţie pentru basarabeanca Daniela Canţir, muza mea pentru acest articol

Basarab I a fost întemeietorul formaţiunii statale Ţara Româneascǎ. Întrebarea logicǎ ar fi care este legătura dintre Ţara Româneascǎ şi Basarbia? Basarabia lui Basarab se crede cǎ era în principal doar partea sudicǎ a Republicii Moldova de astǎzi. Astfel, Basarabia actualǎ nu este Basarabia lui Basarab. Aparent, termenul a început sǎ fie “corupt” dupǎ 1465, atunci când Ştefan cel Mare ocupǎ Cetatea Chiliei, şi extinde, probabil din motive de prestigiu istorico-politic, termenul geografic de Basarabia de la o cetate la o regiune, pe fondul conflictelor cu Ţara Româneascǎ. În anul 1716 Cantemir se referea la Moldova ca fiind formatǎ din Ţara de sus, Ţara de jos şi Basarabia (4 ţinuturi). Astfel, istoria Basarabiei poate fi studiatǎ la fel de bine ca fǎcând parte din istoria Ţǎrii Româneşti, din istoria Moldovei şi desigur ca avand o istorie de sine stǎtǎtoare. Numai în anul 1812 când, dupǎ anexarea regiunii de cǎtre Rusia țaristă, termenul de Basarabia (referindu-se la tot teritoriul Republicii Moldova de azi dintre Nistru și Prut fără Transnistria), se oficializeazǎ.

La întrebarea “De ce nu existǎ o statuie a lui Basarab în Basarabia?”, rǎspunsurile sunt: 1. în primul rând pentru cǎ nu ştim cum arǎta Basarab şi astfel nu putem crea o statuie a cuiva care nu ştim cum ar arǎta (deşi existǎ precendete în istorie); 2. chiar dacǎ am face-o, aceastǎ statuie ar fi amplasatǎ probabil întrun orǎşel provincial, din fostul spaţiu deţinut de Basarab, posibil la Tighina, fapt care nu ar crea o mare notorietate.

V-aţi întrebat vreodatǎ de ce Basarabia este numitǎ astfel? De-a lungul timpului, diferiţi istorici au dat diferite explicaţii numelui ţǎrii. Deşi românii se referǎ informal la Republica Moldova ca Basarabia, în principal şi pentru a nu o confunda cu Moldova din România, am observat cǎ şi moldovenii de peste Prut se referǎ la ţara lor tot ca Basarabia, de unde şi îndreptǎţitul slogan “Basarabia e România”. Acest slogan este justificat din douǎ motive, pe care le vom vedea în continuare: CartierEuropean-De ce nu exista o statuie a lui Basarab in Basarabia


[1] Pentru a evita orice fel de confuzie cu alţi domnitori şi voievozi români din dinastia Basarabilor, Basarab se referǎ la Basarab (Ioan) I Întemeietorul nǎscut secolul XIII/XIV, mort cel mai probabil în 1352, domn al Ţǎrii Româneşti între iulie 1324 şi august 1352, fiul lui Thocomerius/Tihomir.

Răzvan Hoinaru. Toate drepturile sunt rezervate autorului. Decembrie 2013.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s