IPOTEZE: Moldovenii din diasporă – un potential electoral de explorat

Dreptul la vot este elementul juridic care responsabilizează mutual părțile relației Moldova/diasporă si veriga care mai unește diaspora moldovenească cu țara ai cărei cetățeani sunt. De ce insă nu votează toți basarabenii din diasporă? Soluții: infrastructură sau/și vot electronic?

Ludmila Pascanean, pentru CartierEuropean.com LudmilaMalai

A mai rămas puțin și se apropie cursa electorală din anul 2014 – la ce putem să ne așteptăm și care sunt concluziile experienței de acum 3 ani? Lucrarea de față va analiza trei noțiuni – cea de cetățean, de emigrant și de alegător –fiind o schiță a legăturii existente între o persoană și țara sa de origine. Ideea articolului mi-a fost sugerată de discrepanța dintre numărul de votanți la ultimele doua scrutine. Intr-adevăr, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, a participat un număr record de cetățeni aflați peste hotarele Republicii Moldova – 64.199 de persoane comparativ cu doar 17.544 la alegerile din iulie 2009.

Sunt cetățean și am drepturi (și obligații). Câteva concepte

Articolul 38 din Constituţia Republicii Moldova „Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales” stipulează că  ”Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”. De asemenea Dicționarul Explicativ al limbii române descrie terșenul cetățean ca ”locuitor al unui stat, care se bucură de drepturi civile și politice și care are anumite obligații față de acel stat”. [1] Dicționarul Oxford adaugă la această noțiune că o persoană poate deveni cetățean prin naștere sau naturalizare, iar dobândirea cetățeniei este văzută ca obținerea calității de membru al comunității. [2]  Astfel, noțiunea de cetățean este explicată în termeni de drepturi și obligații. Totodată este un concept deci abstract, care stabilește o legătură între un individ și un stat și denotă sensul de apartenență la un grup, teritoriu, valori, descoperind în acest fel aspectul psihologic.

Continuati lectura: CE-LudmilaPascanean-Diaspora-PotentialdeExplorat

Ludmila Pascanean este studenta la master in Economie si Finante, la Charles University, Praga.

__________________________________________________

CartierEuropean.com 2013. Toate drepturile rezervate.

Advertisement

One thought on “IPOTEZE: Moldovenii din diasporă – un potential electoral de explorat

  1. Pingback: IPOTEZE: Moldovenii din diasporă – un potential electoral de explorat « Liuda is writing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s