Revoluţie pentru ştiinţa din Moldova: Acces la fondurile europene Orizont2020

Banii europeni pentru cercetare accesibili ştiinţei din Moldova. O adevarată revoluţie pentru cercetătorii din Republica Moldova, ba chiar pentru Moldova întreagă şi dezvoltarea acesteia.

Ludmila Bulgar, CartierEuropean.com

Moldova este de acum înainte eligibilă pentru proiecte din cadrul Programului European pentru Cercetare-Inovare Orizont 2020 (H2020), al cărui buget este de 80 de miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. Acordul de Asociere la programul H2020 a fost semnat astăzi, 1 iulie, la Bruxelles, de către acad. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Această asociere la programul de cercetare “va permite entităţilor fizice şi juridice reprezentînd ţara noastră sa obţina drepturi similare cu cele din statele membre ale UE, în cadrul apelurilor la programul H2020”, menţionează Academia de Ştiinţe a Moldovei, pe site-ul sau[1]. Altfel spus, cercetătorii din Moldova vor putea beneficia de oportunităţile de finanţare din cadrul programului H2020. Informatia menţionează că astfel Republica Moldova devine prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic asociată la H2020.

Dl Segiu Porcescu, directorul Oficiului pentru Tehnologie şi Stiinţe (MOST) al AŞM la Buxelles, a explicat pentru platforma CartierEuropean.com, că de fapt “participanţii din Moldova la concursul de proiecte vor putea pretinde la fonduri din bugetul total al programului”. “Europenii te acceptă la masa lor doar dacă corespunzi criteriilor lor de calitate”, a adăugat dl Segiu Porcescu.

“Am semnat împreunî cu ţările din Balcanii de Vest, care sunt în fază de preaderare – deci este un moment simbolic puternic”, Segiu Porcescu, MOST.

Comisarul European pentru Cercetare, dna Máire Geoghegan-Quinn, rezumă foarte just sensul acestui eveniment: “Asocierea la H2020 va facilita mobilitatea excelenţei academice, va consolida sistemele naţionale [respective] de cercetare şi [prin asta] va permite ţărilor semnatare [adică şi Moldovei], integrarea în Spaţiul European de Cercetare”, declaraţia este difuzată de EU Neighbourhood Info.

Pe lângă Moldova, acordul a mai fost semnat astăzi concomitent de statele din Balcanii de Vest: Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania şi Bosnia şi Herţegovina. Din partea Moldovei, la ceremonie au fost prezenţi şeful Misiunii RM la UE, dl Eugen Caras şi dl Sergiu Porcescu.

Moldova işi acordă astfel şanse de europenizare tot mai multe prin accesul la finanţarea cercetării, crucială pentru dezvoltarea ţării.

Ceremonia de semnare poate fi vizualizată aici:http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1&date=07/01/2014&institution=0#s266939

[1] http://www.asm.md/?go=noutati_detalii&n=6247&new_language=0

Publicat pe Adevarul.ro: http://adevarul.ro/news/eveniment/revolutie-stiinta-moldova-acces-fondurile-europene-orizont2020-1_53b2bdfc0d133766a80c792f/index.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s